Органічні добрива

 dobryva

«Ніщо нізвідки не береться і нікуди не дівається,

а лише переходить із одної форми в іншу».

 

 

Органічні добрива виникли ще тоді, коли людство нічого не знало про землеробство. Древні цивілізації Єгипту і Вавілону розквітали, харчуючись врожаями, які виростали на органічних добривах, та ще багато можна навести прикладів, коли органіка давала життя рослинам. Не будемо розповідати про їх силу і значення, бо і назва у них гарна, і це аксіома яка не потребує доведення, що органічні добрива – це добре і кожен хоче, щоб його картопелька була вирощена саме завдяки органічним добривам.

Органічними добривами слід вважати продукт, який утворився в результаті перегнивання органічних решток рослин і тварин. Елементарна логіка підказує, що органіка замикає кругообіг елементів у природі. Ланцюжок виглядає приблизно так: рослина бере поживу із землі – перетворює у зелену масу і зерно – це споживають люди і тварини – частково засвоюють, частково викидають – відходи переробляють мікроорганізми і повертають все це в землю, де їх знову споживають рослини – ланцюжок замкнувся. Завдяки цьому кругообігу існує і розвивається життя на Землі. Людство на завжди повертає в землю те, що взяло, а накопичує в каналізаціях і на гноярках, чим порушує кругообіг, а це зрештою починає неприємно пахнути і псує краєвид. Від цього життя стає не таким прекрасним і з цим треба б щось робити.

І агрономи знають що.

 

Те, що Вам може видатись нікуди не придатним, для агронома – шлях у майбутнє. Я вже 30 років пам’ятаю слова директора радгоспу, коли ми стояли на краю поля де працювали гноєрозкидачі: «Чуєте хлопці? Врожаєм пахне».

 

При всіх перевагах органічних добрив: повний набір елементів живлення разом з мікроелементами, здатність поліпшувати властивості грунту, можливість забезпечення рослин на рік вперед одним внесенням, є в них і особливості з якими потрібно рахуватись.

Відходи людської діяльності не одразу є органічними добривами, вони стають поживою для рослин після переробки їх мікроорганізмами, а це потребує часу і цей час їх треба десь зберігати.

Вміст поживних елементів у органіці невисокий, десь близько 1% кожного із макроелементів. Через це, вони займають багато місця при зберіганні і потребують значних енергозатрат при перевезенні і внесенні. Хоча по цій же причині (і ще через одну) їх ніколи не охороняють, бо майже не крадуть.

Гарне органічне добриво (перегній) має рихлу розсипчасту структуру, темно-коричневий колір, не липне до одежі і рук, легко обтрушується і майже не має запаху (легкий прілий). Все інше - недороблене органічне добриво.

Для органічних добрив поки що не будують, та мабуть і не будуть будувати, великих заводів і фабрик. Його досить легко приготувати на подвір’ї, в полі і лісосмузі, на будь-якій площадці. Важливо тільки скласти матеріал в купу в яку не буде проникати повітря, бо саме без доступу кисню працюють над приготуванням цього продукту мікроорганізми. Коли все готово і Ви отримали перегній, його вносять простим розкиданням з обов’язковою заробкою у грунт. Справа в тому, що як тільки до перегною потрапляє повітря, процеси гуміфікації переходять у процеси мінералізації і органічна речовина втрачається. Тому, якщо Ви бажаєте, щоб, так дбайливо приготований Вами перегній дістався тим рослинам, які будуть тут вирощуватись, то треба його пригорнути землею, що рівноцінно тому, що покласти на депозит – і зберігається, і приростає.

Ще одна важлива особливість органічних добрив – здатність фіксувати і утримувати вологу. В період, коли води вдосталь (сніготанення, дощі) перегній набирає на себе вологу і поступово віддає рослинам разом з поживними речовинами. Завдяки цій здатності ці добрива вважають, і справедливо, поліпшувачами грунтів. Парадокс в тому, що тут як в прислів’ї: «Маслом кашу не зіпсуєш», перегній покращує як піщані так і глинисті землі, які дуже кардинально відрізняються між собою.

Орієнтовні норми внесення перегною від 20 до 80 тонн на гектар, або ж від 200 до 800 кг на сотку, що те ж саме, що від 2 до 8 кг на 1 квадратний метр, а по простому: відро на метр квадратний. Менше 2 кг не дасть відчутного ефекту, а більше 8 кг дуже втомить руки і спину без особливої прибавки. Краще вносити кожен рік потроху, ніж один рік багато, а потім нічого.

Не забувайте, що якщо Ви не привозите звідкілясь перегній, то можете його отримати у себе на ділянці за рахунок пожнивних решток вирощених Вами рослин (листочки, стебла і корінці) і цим покращити ситуацію в грунті. Важливо правильно дати йому раду. Не спалювати, не покидати на відкритому повітрі, а перемішати з землею, чи приорати.

Щоб далеко не возитись із органічними добривами їх можна виростити. Доки город гуляє, посійте гірчицю, гречку, люпин, горох, а через три тижні (пам’ятаєте 21 день?) приоріть – за цей період рослини накопичать у власних стеблах і корінні поживні речовини і вологу, а після заробки в грунт зможуть віддати накопичене наступним культурам.

Оце власне основне, що потрібно знати про органічні добрива.