Земельна граматика

 zemelna gramatyka  «Як граматику не учиш – двійку ти тоді получиш»

 

   

Хто вже був у нас на гостині, то помітив, що у нас є сторінка «Земельна абетка» і елементарна логіка підказує, що тут піде мова знову про землю, а зарозумілість спитає: «А навіщо про те саме знову?» Як казав Шельменко-денщик: «Так, то воно так, та трішечки не так». Коли Ви, вивчивши гарно абетку і схопивши лопату і вила наперевіс, накинетесь на грунт, щоб його обробляти – от тут і виникне бажання дещо уточнити.

На цій сторінці ми якраз все і будемо роз’яснювати.

 

У вашого ґрунту є два періоди життя: коли він готується до посіву і коли на ньому ростуть рослини. Період підготовки починається одразу після того як на ньому зібрали попередній врожай. Запам’ятайте: «Доки ви складаєте плани – там проходить життя». Дуже приємно зібрати щедрі дари і склавши руки сидіти і радіти. Але як тільки Ви з поля – туди «гості». Є дуже гарне прислів’я, яке нам, зеленим студентам агрономічного факультету, часто промовляв кавалер Ордену Червоного Прапора, дуже спокійна, врівноважена, мудра, досвідчена людина доцент кафедри «Загального землеробства» Іван Сергійович Руденко: «Святе місце пусте не буває». Це чи не найголовніший принцип боротьби за виживання. Боротьба в природі йде постійно і вона не знає спочинку. Тому, тільки звільнили свою ниву від тих культур, які Ви дбайливо вирощували і оберігали, так одразу там з’являються нові господарі. Місце під сонцем і залишки вологи в ґрунті провокують для проростання нові рослини в тому числі і бур’яни. Як би ретельно Ви не зібрали врожай, обов’язково залишаться пожнивні рештки (шматочки листя, стебел, корінці), вони будуть добрими харчами для мікроорганізмів, які почнуть їх переробляти. І ось поки Ви насолоджуєтесь плодами власної праці, там, на городі, починається справжній бенкет. Мікроорганізми переробляючи пожнивні рештки готують гарну поживу для рослин, а бур’яни її прекрасно споживають і догляду за ними не треба – їм там і без Вас добре. Щоб зійти насінині треба близько 7 днів, щоб гарно укорінитись ще тиждень, а ще через 7 діб вони розлягаються так, що стоячи на межнику із сапою і граблями можна тільки почухати потилицю і сказати: «Як би ж то знаття…» Зверніть увагу, що загальна кількість днів від «гарно» до «безнадійно» десь 21 доба. Хто читав нашу абетку пам’ятає, що ми вже згадували це число. Воно має символічне значення в природі і ще не раз ставатиме нам у пригоді. То щоб цього не сталось слід одразу після збирання врожаю, в землеробстві кажуть «попередника» (не плутати з президентами), слід провести перший обробіток грунту. Якщо вистачить сил, то можна одразу глибокий, з обертанням чи без обертання пласта, головна задача – змішати пожнивні рештки з грунтом, щоб мікроорганізми приступили до переробки їх в гумус і знищити зародкові прояви бур’янів. Часто збирання нас так виснажує, що не лишається сил на глибокий обробіток, тоді застосовують пошаровий. Перший на 5-7 см, через 2 тижні, бо через 3 буде важкувато, другий на 10-15 см, а ще через 2-3 тижні, той який потрібен буде для наступної культури. Найбільш поширена глибина глибокого обробітку 20-22 (середнє 21) см. Глибокий робиться для того, щоб пустити повітря на глибину для мінералізації (підготовки для споживання рослинами) і створити пустоти для накопичення вологи, яка випаде у вигляді опадів за осіньо-зимовий період.

А ось на волозі зупинимось докладніше.

Значення вологи пояснювати не буду, думаю, багато хто знає важливість «парочки дощиків у маю». Питання з вологою ми пустили для вивчення після основного обробітку грунту тому, що після збирання попередника у Вас немає вибору. Головний фактор – звільнене місце, де зараз піде захоплення території небажаними істотами. Тому чи є волога, чи немає – обробіток проводити треба. Питання тільки вибору глибини. Остовне правило: чим сухіше – тим мілкіше. І навпаки.

А коли ми дойшли до передпосівного обробітку, тут головною стає вологість. Вона має бути оптимальною, бо саме за оптимальної вологості настає «фізична стиглість грунту». Як це? А ось як. Це тоді, коли на поле виходить агроном, окидає оком неозорі лани, ніби нюхає повітря, нагинається, бере в руки пригорщ землі, мне її, задумливо дивиться у височінь, ніби проводить складні арифметичні обчислення, кидає грудку додолу, обтрушує руки і йде до краю поля бурмочучи про себе: «Пайдьоть». Це означає, що земля достигла для обробітку, вона має оптимальну вологість і саме в цей момент слід розпочинати її обробіток. Інші варіанти ні в якому разі не приймаються. Коли вологість вища або нижча – землю не обробляють, а мучать.

Як же самому навчитись визначати цю фізичну стиглість, щоб не кликати агронома, бо полів багато, а він, часто, один.

Зробіть так як описано вище і коли наберете в жменю землі легенько стисніть її, якщо вона пролазить крізь пальці, в народі кажуть «коники ліпляться», то вологість надмірна і треба чекати доки протряхне, якщо грудка утворила невеликий кавалок, який коли його кинути додолу легко розсипається, або ж розминається в руці (тепер Ви знаєте навіщо так роблять агрономи), то земля дозріла і саме час приступати до обробітку, а якщо земля не тримається купи, перетворюється на порох, а грудку босою п’ятою не розчавиш, то грунт пересох і тоді, або чекай пару дощиків, або копни глибше, там може бути ще волога.

Запам’ятаємо, що грунт сохне від поверхні в глиб і обробляти слід лише на ту глибину, де досягнута стиглість, не чіпаючи перезволожених шарів і змішуючи пересушені із вологими, так як робить господиня, коли вимішує тісто на вареники.

Обробляючи землю перед посівом тримайтесь правила, що насінина повинна лягти на щільне вологе ложе, з якого вона візьме вологу для проростання, а шар над нею повинен бути сухим, щоб добре прогріватись і містити достатню кількість повітря, без якого сходи «задихнуться».

Про коткування посівів. Ціль коткування забезпечити контакт насінини з вологим грунтом. Це робиться тоді, коли:

-         посів проведений у суху землю;

-         коли посівний шар не вирівняний і нерівномірний і є насінини які зависли між грудочками і на зможуть добре вкорінитись;

-         для дрібнонасінних культур: просо, морква, шпинат і т.ін.;

-         коли погано вирівняна поверхня перед посівом.

Але пам’ятайте, що під час коткування Ви провокуєте проростання насіння бур’янів, які переважно мають дрібне насіння і тільки й чекають, щоб хтось прикоткував грунт після передпосівної підготовки. Воно то не так і погано, бур’яни дружно зійдуть і їх можна дружно знищити, але часто вони настільки дружні, що не можна найти культурні рослини проміж них. То ж будьте обережні з цим, ніби безневинним, заходом.

Обробіток грунту по догляду за рослинами – це переважно боротьба з бур’янами. Він робиться не глибоко, щоб не пошкоджувати кореневу систему культурних рослин. Інколи, після інтенсивних опадів, на запливаючих грунтах утворюється кірка, яка перешкоджає доступу повітря до кореневої системи рослин і спричиняє захворювання, тоді проводять рихлення для знищення цієї кірки. Під час догляду за рослинами практикують підживлення мінеральними добривами і якщо вони вносяться в сухому вигляді, то краще їх змішати з поверхневим шаром землі, для кращого доступу до коріння.

Доки бажаних рослин немає, або вони ще малі, ми багато часу і уваги приділяємо роботі по переміщенню грудочок і пилу з місця на місце.

Чим вище піднімається рослина, тим менше приділяють уваги обробітку грунту, бо це стає незручно і складно і наші думки і зусилля все більше спрямовуються на ту частину, де ось-ось мають з’явитись бажані і довгоочікувані плоди нашої праці. Починається підготовка до збору врожаю, гострять серпи і ремонтують комбайни, бігають до поля: «Чи не пора вже?» і «Скільки ж воно дасть?»

Але це вже інша граматика.